Ako si vyskladať šatník snov...

4.11.2017
Ako si vyskladať šatník snov...

Dnešný článok je o tom čomu sa venujem dennodenne, čo ma živí a čomu sa rozumiem asi zo všetkého najviac. O nákupoch a skladaní šatníka. Konzumom a módnou vlnou kedy nakupujeme všetko „čo sa nosí a čo sa oplatí“ si musí prejsť asi každá z nás a ja som toto obdobie mala tiež dooosť dlho. Keďže s módou pracujem, plus blogujem asi si mnohé myslíte, že som zavalená kvantami oblečenia. Opak je však pravdou. To čo je odfotené na titulnej fotke je môj šatník, teda skriňa. Áno, jedna jediná. Okrem toho mám už len kabáty, bundy a topánky. Pretože kvalita je pre mňa omnoho viac ako kvantita!

Ozaj, viete ako vyzerá dokonalý šatník? Jednoducho, kvalitne a kombinovateľne. Už po krátkom nahliadnutí doň by malo byť každému jasné, aký je Váš osobný štýl. A presne o tom je kapsulový šatník.

„ Kapsula je niečo ako malá kolekcia oblečenia na sezónu, ktoré je vzájomne ľahko kombinovateľné.“

Ak ráno stojíte besná pred preplnenou skriňou, permanentne nakupujete a aj tak nemáte čo na seba, toto je riešenie pre Vás. Vašim problémom je kvantita na úkor kvality, nevedomosť vlastného štýlu a nakupovanie vecí, ktoré nepotrebujete a ktoré sa Vám k ničomu nehodia. Avšak po vyskladaní kapsulového šatníka Vám pri prvom pohľade zapne, aký je Váš štýl, čo Vám najviac svedčí a v čom a cítite najistejšie. Zistíte čo reálne potrebujete dokúpiť a každý deň vstanete s dobrým pocitom z toho, že presne viete, ktorý outfit si dnes chcete obliecť. Pozor, kapsulový šatník neznamená nudný, pretože kúsky si vyberáte podľa svojho štýlu a chuti, len s tým rozdielom, že sa Vám budú k sebe hodiť. Ako inšpiráciu prikladám svoje dve kapsuly vyskladané na túto zimu.



AKO si poskladať vlastnú „kapsulu“:

  • 1. krok:  Vyberte kompletne všetko oblečenie zo skrine. Musí zostať úplne prázdna!
  • 2. krok:  Z celej haldy oblečenia vyberte len tie veci, ktoré máte najradšej a ktoré aj reálne nosíte. (Nevyberajte kúsky, ktoré máte „pocit“ že by ste mali lebo boli drahé, lebo do nich schudnete, lebo sú vraj must-have.) Jednoducho vyberte len tie čo nosíte a v ktorých sa cítite dobre. Z mojej skúsenosti to býva tak 2 kusy šiat, 3 blúzky, alebo košele, nohavice, džínsy, 2 svetre. Áno, naozaj tak málo.
  • 3. krok: Zamyslite sa nad Vaším životným štýlom. Ste doma na materskej, pracujete z domu, chodíte denne do práce, autom, alebo radšej pešo a čo večer do spoločnosti? Uvedomte si kam a ako sa potrebujete obliekať a pozrite sa či vybratá kôpka zodpovedá týmto príležitostiam. Ak ste boli pracujúca žena, čas ste trávili dennodenne v kostýme v práci, večery v koktejlkách a teraz budete 6 rokov na materskej, verte mi, je najvyšší čas prehotnotiť miesto v skrini, ktoré Vám zaberajú tieto „spomienky“.  Stačí si ponechať jedny šaty a jeden kostým a aj to len pre Váš dobrý pocit. Viete, kým sa dostanete opäť do práce bude určite iná móda. Poznám z vlastnej skúsenosti.
  • 4. krok: Zimný šatník začínate skladať vždy od kabáta/bundy. K nemu sa musia hodiť všetky viditeľné kúsky. Keď máte vybratý zvrchník dolaďte k nemu topánky, kabelku, šál a čiapku. Pokračujte ďalej s nohavicami a topmi. Tie sa nemusia hodiť 100% ku kabátu/bunde, lebo sú pod ním, ale mali by ladiť s nohavicami/sukňou. Ak máte 2 kabáty a bundu, tak Vám budú vznikať tri varianty oblečenia, ktoré k sebe ladia. (viď. priložené ilustrácie mojich dvoch kapsúl.)
  • 5 krok: Na záver vložte týchto pár kusov oblečenia naspäť do skrine a po úvahe ako to budete nosiť si spíšte čo Vám chýba. Svetrík na košele, biele tielko pod blúzku, hrubý rolák pod bundu, no väčšinou sú to takéto úplne basic veci. Tie keď doplníte, zrazu máte ucelené super outfity.
  • 6. krok: Väčšina ľudí dokáže darovať a vzdať sa maximálne tretiny svojho oblečenia a zvyšné veci, aj keď vyradené, vložia späť do skrine. Chyba! Ak ho nemáte komu a kam darovať, odložte ho do vriec, krabíc atď. a umiestnite pod posteľ, do pivnice, alebo niekam. Nemajte ho v skrini na očiach. Iba by ste mali pocit, že máte čo na seba ale vlastne nemáte.


MOJE TIPY NA NÁKUPY:

  1.  Ak je vec v zľave, alebo lacná opýtajte sa sama seba, či by ste si to kúpili aj keby to stálo 3x toľko. Najhoršie sú nákupy z dôvodu „Za dvacku??? To teda musím kupiť!“ Je to zbytočne vyhodená dvacka, bordel v skrini a ešte aj oblečenie, ktoré nepotrebujete.
  2.  Nekupujte všetko čo sa Vám páči. V KAŽDOM obchode sa vám niečo bude páčiť. No a čo?! Kupujte len to čo sa Vám hodí ku existujúcim veciam v šatníku.
  3.  Nenechajte si radiť. Ani predavačkou ani kamoškou. Vy viete najlepšie aký máte pocit a ako sa cítite, či sa Vám daná vec páči. Výnimkou je len dobrý stylista. 
  4.  Kvalita je VIAC ako kvantita. Keď budete mať síce len 2 košele, ale dizajnérske, budete mať vždy pocit, že si máte čo obliecť. Je to lepšie ako 8 košelí z H&M a keď chcete niekde vyzerať dobre tak ste zrazu vyplašená "čo na seba".
  5. Investujte do doplnkov a nikdy si nekúpte lacné hodinky, či bižutériu na denné nosenie. Iné sú príležitostné veci, ktoré si dáte 1x.

     
A na záver, pár fotiek z môjho zimného šatníka. Obsahuje len pár košieľ a hodvábnych blúzok, kašmírové svetre, , pelerínu, 2 vesty z umelej kožušiny, 5 nohavíc, niekoľko tričiek, koženú cestovnú tašku a 5 kabeliek. Už po krátkom vzhliadnutí je Vám jasný môj štýl, materiály a farby aké preferujem. Tak čo a ako vyzerá Váš šatník?

Dajte mi vedieť, či Vám článok pomohol pozrieť sa na to z iného pohľadu a či všetkému rozumiete. Ak si náhodou neviete s niečím rady, nebojte sa opýtať rada poradím!

FullSizeRender-2.jpgIMG_3387.JPGkapsula.jpgFullSizeRender-3.jpgkenzo.jpg