Drahé vs. lacné

29.1.2018
Drahé vs. lacné

Každá z nás to už dávno ovláda. Veď základom štýlu je kombinovať drahé s lacným a vedieť si správne vybrať čo a za koľko. Znie to super, ale tá dilema za tým!!! 100 EUR za šál je pre väšinu žien nepredstaviteľne veľa a za večerné šaty tak akurát. Zamysleli ste sa niekedy prečo je to tak?

Prezradím Vám ako to robím ja. Odkedy sa riadim jedným pravidlom viem si okamžite povedať či je cena pre mňa dobrá, alebo vysoká a paradoxne začala som kupovať oveľa menej, ale drahšie veci. Aké je to pravidlo? 

 

„Cenu kúsku VŽDY preratávam na približné nosenia.“

(z anglického "Cost Per Use", alebo po slovensky "náklad na nosenie".) Sumy si samozrejme upravte podľa svojich finančných možností. Niekto si dosadí 10 Eur, iní 100 a sú takí, ktorí aj 1000.) 

 

Podľa tejto zásady si spomínaný kašmírový šál dám na seba asi 200x a v priemere ho nosím 4 roky, kdežto večerné šaty jeden jediný krát. Vidíte? Je teraz šál za 100 Eur, veľa? Cena na nosenie je cca 50 centov. Šaty sú pritom stále drahé. No ono je mätúce, že väčšina ľudí uprednostní pri výbere hodnotu tovaru a nie vlastnú potrebu. 

Keď kupujete hit leta napr. kvetinové džínsy za 29 Eur, viete, že sa Vám hodia k jedinému tričku a sandálkam a budete ich mať tak 3x. Na druhej strane keď kupujete kvalitné džínsy za 80 Eur opäť máte pocit, že sú drahé. No nosiť ich budete v priemere 4 roky a možno 100x. Paradoxom je, že väčšina z Vás by vzalo tie kvetinové. Potom sa stáva, že pri letmom nahliadnutí do šatníka má priemerná slovenka niekoľko džínsov a univerzálne ani jedny. Ak sa budete držať tohoto pravidla budete uprednostňovať kúsky, ktoré reálne nosíte a tak si časom vybudujete kvalitný a hodnotný šatník. (Viac o tom ako na to nájdete v článku Kapsulový šatník.)

Podľa tohto princípu je vyskladaný aj môj dnešný outfit. Leopardí kabát z LINDEX stál len pätinu toho čo slnečné okuliare CÉLINE... pretože tie budem nosiť do zbláznenia, no kabát vytiahnem max. 3x.

Chápete princíp? Mne toto neskutočne pomohlo pri nakupovaní. Skúste aplikovať a  dajte vedieť, či je to pre Vás užitočné.

__________________________________________________________________________________

OUTFIT: Leopardí kabát z umelej kožušiny: Lindex, Slnečné okuliare: Céline, Kožená kabelka: Karl Lagerfeld, Kožené čižmičky: Reserved, Rolák, Čierne džínsy a rukavice palčiaky: Zoot.sk, Za fotky ďakujem Kristine Botlovej

5a6f8587b2e41-C91A7568.jpg5a6f858767a30-C91A7573.jpg5a6f858c5100e-C91A7589.jpg