O blogovaní...

13.4.2018
O blogovaní...

Pred nedávnom som Vám na sociálnej sieti položila otázku, aké témy by Vás zaujímali a začali mi od Vás chodiť rôzne námety a otázky. Týkali sa mojej osoby, módy, detí, no a najčastejšie ste sa pýtali na blogovanie. Bola som prekvapená toľkými otázkami typu "prečo som začala blogovať, koľko času mi to zaberie, či ma v tom podporuje manžel, ako je to s honorármi a reklamami na SVK a tiež čo by som odporučila začínajúcim blogerom." Spontánne som sa dnes ráno rozhodla zodpovedať Vaše otázky a spracovať ich do článku.

Ako začať blogovať? Prečo a ako som začala ja?

Trendy sú fajn vec a zďaleka sa netýkajú len módy. Napríklad aktuálnymi trendami v povolaniach sú: "bloger, influencer, či content creator". Väčšina (nielen) mladých ľudí pokukuje po týchto profesiách a ak majú odvahu tak si pod meno napíšu niektorý z týchto označení, v lepšom prípade s tým aj začnú. Zjednodušená predstava o náplni práce je pridávať pekné fotky (ideálne len na instagram bez blogu a z domu), pozháňať followerov a dostávať super platené reklamy. K tomu je dôležité povedať, že blogerom, či influencerom sa stanete až po nejakom (zvyčajne dlhšom) čase ak sa Vám podarí zaujať dosť veľkú cieľovú skupinu, ktorá Vás bude pravidelne sledovať. Nestačí pridávať pekné fotky, ale je potrebné uvážiť si aj o čom chcete blogovať a čo bude posolstvom toho čo robíte, pretože je to kontinuálna dennodenná práca a ak v niečom nie ste fakt dobrí tak sa Vám podarí preraziť veľmi ťažko. Tým samozrejme nechcem nikoho odradiť, len podnietiť na reálne zhodnotenie vlastných možností. Začať môžete kedykoľvek, náklady sú minimálne, internet takmer zadarmo. Ideálny scénar  je keď Vaša práca, či životný štýl priamo vyústi do blogovania. 

Mne sa to stalo presne o tomto čase pred dvoma rokmi. Moja pôvodná profesia módnej stylistky a redaktorky bola časovo náročná, nepredvídateľná a ťažko skĺbiteľná s deťmi, no zároveň mi extrémne chýbala kreatíva a móda samotná. Najjednoduchšie riešenie bolo "tvoriť" nie pre magazíny, klientov, či značky, ale pre vlastný blog. 

Koľko času zaberie blog?

Tak toto je veľmi individuálne a záleží to od životného štýlu a postoja blogera. Poznám takých, ktorým to pohltí celú existenciu a virtuálny blogový život je na úkor toho reálneho. Vlastne nežijú, len plánujú nové lokácie fotení, spolupráce a obsah  tzv. "content". Potom sú takí, ktorí mapujú svoj dennodenný život a neriešia až tak stretégiu, či obsah, no a potom sú tí všetci medzi. Je to ozaj veľmi individuálne. Ja osobne blogu nevenujem až toľko času, keďže mám veľmi aktívny život a dve bábätká. Zvyčajne odfotím seba, alebo deti (kôli outfitom a móde samozrejme) počas dňa pri bežných činnostiach. Napr. fotky k tomuto článku vznikli včera pri práci pre jedno nákupné centrum počas pauzy na kávičku. Niekedy použijem dokonca samospúšť a netrápim sa nad tým, pretože ma sledujete najmä kôli móde a inšpirácii na outfit nie pre fotografické skúsenosti. Keď budete chcieť vidieť nádherné fotky pôjdete inam, no nie?

Odmena blogera

Platí pravidlo, že ak robíte blog pre peniaze resp. odmenu veľmi skoro na to doplatíte. Čitatelia, či followeri ak už nejakých máte sú zvedaví na všetko, len nie na reklamu! Veľmi skoro to odhalia a nájdu si niekoho koho budú sledovať pre jeho vášeň a prínos k danej téme, nie reklame. Samozrejme platené spolupráce má každý bloger, no mal by si ich vyberať s ohľadom na tématiku a tiež aby boli uveriteľné v kontexte blogu. Ja sama odmietam desiatky spoluprác práve preto, že "im" neverím a blog našťastie robím ako hobby, živia mi iné aktivity a robila by som ho aj zadarmo tak ako po dlhý čas pred tým. 

Podpora okolia

V prípade ak robíte tému, ktorá zasiahne aj Vašich najbližších napr. lifestyle, cestovanie, či mama blog je veľmi dôležitá ich podpora. Týka sa to predsa aj ich a treba rátať s tým, že prídu o časť súkromia a komfortu, to je daň za virtuálny život. Ja mám poľahčujúcu okolnosť, že manžel je môj najväčší fanúšik a kritik, vlaste je to on čo ma dokopal k foteniu, dostala som od neho prvú zrkadlovku, neustále ma posúva vpred a podporuje vo všetkom čo robím. Inak by to ani nešlo. Čo sa týka podpory, ak ste dobrý pomôže Vám vo všetkých smeroch aj Asociácia blogerov, za mňa určite odporúčam.

Verím, že som zodpovedala otázky, ktoré Vás zaujímali ak nie kľudne sa opýtajte aj v komentároch. Držím palce v blogovaní a ďakujem Vám za priazeň. 

__________________________________________________________

Foto: Dáša Šimeková, Outfit: Camaieu

 

5ad0621a8c129-image3.JPG5ad064998a117-IMG_7134.JPG