#odstavenie

9.6.2018
#odstavenie

Je toľko vecí, ktoré Vám nikto nepovie. Prvá a  asi najzásadnejšia, že pôrodom nič nekončí, len začína. Že kojenie bolí, najmä tie prvé týždne a tiež, že najväčší problém býva niekedy úplne nakonci a to pri odstavení.

Posledné štyri roky som strávila kontinuálne kojením, odstavovaním a opäť kojením. Dve deti za dva roky, no čo Vám poviem, zábava! Dojčenie na požiadanie bolo pre mňa našťastie tá najautomatickejšia a najnormálnejšia vec a moc som sa s tým netrápila. Prečítala som si k tomu pár vecí a rozhodla som sa, že v našom prípade bude 6 mesiacov MUST-HAVE a rok NICE TO HAVE. Každý jeden deň nad rok je môj bonus a obeta k tomu. Tak som to cítila.

Matias bol totálne závislý a odstaviť ho bol niekoľkomesačný proces. V noci sa budil nonstop a prsia volal MAMA. smile Absolvovala som niekoľko víkendov mimo domu (vďaka za to!), ale vôbec nepomohli. Rovnako ako homeopatiká na zastavenie laktácie, menší pitný režim, pevná podprsenka, čaje zo šalvie a mäty, NIČ. Mlieko sa tvorilo a bolo ho dosť aj pre 3 deti, Matias to cítil a hučal ako pavián. Až mi niekto poradil nech si dám na NE citrón. Prišlo mi to ako úplná blbosť, ale rozhodla som sa to vyskúšať. Vysvetlila som mu, že mliečko sa pokazilo a je kyslé. Sám sa rozhodol, že mu to nechutí a zo dňa na deň prestal pýtať a mlieko sa prestalo tvoriť. Mal 14 mesiacov. ALELUJA.

Pri Brunovi som bola už vopred rozhodnutá, že viac ako rok kojiť nebudem. Fyzicky mi to neprospievalo a po skúsenosti s Matiasom som nemala chuť bojovať s už väčším dieťaťom. Hneď ako dovŕšil rok som odišla na víkend mimo domu, dostal fľašku s mliekom a ostal maximálne spokojný. Odstavenie prebehlo bez akýchkoľvek problémov a ani jeden jedinýkrát sa dojčenia nedožadoval. Malý zazrak podľa mňa.

A ako ste to mali vy, išlo odstavenie prirodzene a hladko, alebo ste sa vytrápili?